Een vrachtwagen met een 12 liter 6 cilinder motor wordt aangeboden in de werkplaats omdat er veel olie onder de truck zit. Meteen is duidelijk dat dit door enorme overdruk uit het carter komt. De auto is uitgerust met EGR en heeft iets meer dan 760.000 km gereden.

De vermoedelijke OORZAAK

Door de verbrandingsgassen die langs de zuiger naar beneden gaan, ontstaat er overdruk in het carter. Om te ontdekken waar dit vanaf komt hebben we eerst de verstuivers gedemonteerd en met de endoscoop de verbrandingsruimte in beeld gebracht. We zien direct dat er nergens een beschadiging op de cilinderwand is, vlekken op de cilinderwand zitten of dat er olie langs de kleppen naar binnen komt. Ook de hoongroeven zijn zeer duidelijk zichtbaar dus overmatige slijtage is ook niet het geval. Wel zien we duidelijk dat er olie over de cilinderwand naar beneden loopt.

Dit duidt vaak op vastzittende zuigerveren. Op de zuigers is wel een “raar” inspuitpatroon te zien en er is veel kool op de zuigers aanwezig. Door de vervuiling van injectoren wordt de inspuiting dusdanig verstoord dat er veel roet bij de verbranding ontstaat. Omdat er EGR op zit krijgt hij ook veel roet dat via de uitlaat naar buiten dient te gaan weer binnen.

Door opeenstapeling van deze factoren zijn de zuigerveren vast gaan zitten en dient dus niet alleen het gevolg (de vastzittende zuigerveren) maar ook de oorzaak opgelost te worden: een slecht inspuitbeeld.

De BEHANDELING

We begonnen om alle cilinders vol te schuimen met Cobra Clean Carbo 1 om de zuigerbodems en compressieveren intensief te reinigen. Na ongeveer 6 uur inwerken hebben we Cobra Clean Carbo 2 ingespoten om de smering te herstellen, om vervolgens de zuigerkom leeg te zuigen om vloeistofslag te voorkomen. Hierna werden de verstuivers teruggebouwd.

Om het brandstofsysteem te reinigen laten we de motor rechtstreeks op een kan met 10 liter diesel met 1 liter Mécatech TC3 diesel ultra clean lopen. Direct is te zien dat er een enorme hoeveelheid vervuiling uit het systeem via de retour komt. Tijdens het reinigen hebben we ook 1.2 liter Mécatech NCH oil flush aan de motorolie toegevoegd. Alles bij elkaar heeft de motor 2,5 uur op 1.300 min-1 gelopen op de reinigers, en om de 15 minuten even opgetoerd naar maximum toerental.

Hierna hebben we de olie afgetapt en een nieuw oliefilter gemonteerd en de motor met de voorgeschreven olie gevuld. Als laatste hebben we de brandstofleidingen hersteld en een uitgebreide proefrit gemaakt waarbij we de motor natuurlijk goed op temperatuur hebben laten komen.

Carterdruk herstellen - hoonstrepen en druipende olie
Carterdruk herstellen - een duidelijk verstoord inspuitbeeld

Meer weten?

Wilt u meer weten over onze cases of onze producten? Laat het ons weten, dan vertellen we u er graag meer over. Neem contact met ons op via het contactformulier of bel ons direct.