Katalysator werking onvoldoende

apr 16, 2022Kennis

Wij zijn van mening dat het delen van onze kennis en ervaring een grote meerwaarde is voor uw bedrijf. Het helpt u uw diagnosetijd te verkorten, kennis in de werkplaats te vergroten, het verhogen van uw werkplaatsomzet en een toenemende klanttevredenheid.

Dit keer een stap-voor-stap voor de melding ‘Werking katalystor onvoldoende’. Storingscode P0420 is een regelmatig terugkerend fenomeen. Meestal wordt dit veroorzaakt door vervuiling op het katalysator-bed. Vaak komt dit voort uit olieverbruik van de motor of olie afkomstig van de turbo. In beide gevallen is de storing dus een gevolg ergens van en zal, om een duurzame oplossing te bieden voor deze storing, de betreffende oorzaak moeten worden opgelost.

Hoe de katalysator hersteld kan worden, leest u in deze stap-voor-stap.

Stap 1 - Werking katalysator onvoldoende

Stap 1

Lees de storingen uit en controleer de 4 gas waardes. Gaan de HC ,Co omhoog met de O2 en Co2 gaat omlaag, dan is de werking van de katalysator inderdaad onvoldoende. 

Stap 2 - Werking katalysator onvoldoende

Stap 2

Kijk met een endoscoop of de katalysator aan de achterkant niet gesmolten of gebroken is. 

Stap 3 - Werking katalysator onvoldoende

Stap 3

Demonteer de lamdasonde voor de katalysator. 

Stap 4

Vul de beker van de Pulvair met 1 ltr Mécatech SC1. Spuit 1/4 liter via het gat van de lambdasonde naar binnen. Start de motor ongeveer 2 seconden. Wacht 5 minuten en herhaal deze stappen. Doe dit tot de literbeker leeg is. 

Stap 5

Wacht een half uur

Stap 6 - Werking katalysator onvoldoende

Stap 6

Vul de beker van de Pulvair met 1 ltr Mécatech SC2. Spuit 1/4 liter via het gat van de lambdasonde naar binnen. Start de motor ongeveer 2 seconden. Wacht 5 minuten en herhaal deze stappen. Doe dit tot de literbeker leeg is. 

Stap 7 - Werking katalysator onvoldoende

Stap 7

Monteer de Lambdasonde terug. Start de motor met een emmer achter de uitlaat en laat de motor verhoogd stationair draaien om de vloeistof die erin is gegaan te verwijderen. 

Voeg 1 dosis TC3 ultra clean toe aan de tank. 

Wis de storing en maak een uitgebreide proefrit. En als laatste: overhandig de sleutels aan de klant. 

Meer weten?

Wilt u meer weten over deze stap-voor-stap? Laat het ons weten, dan vertellen we u er meer over. Graag zelfs! Deze stap voor stap downloaden? Ook dat is geen probleem.

De producten

Mécatech SC1 & SC2

Mécatech SC1 & SC2

TC3 Petrol Clean tegen olieverbruik

Mécatech TC3 Ultra

Andere kennisartikelen

Deeltjestelling: actuele APK-problemen bij diesels

Deeltjestelling: actuele APK-problemen bij diesels

Vanaf 1 januari 2023 is de deeltjestelling een onderdeel van de APK bij dieselmotoren met een gesloten roetfilter. Wat weten we inmiddels? Download de bijgevoegde informatiebrochure over de actuele problemen rondom deze ontwikkeling!Andere kennisartikelen

Lees meer
Hulp bij diagnose en endoscopisch onderzoek.

Hulp bij diagnose en endoscopisch onderzoek.

In iedere werkplaats komt het regelmatig voor; een motorstoring, fouten in het uitlaatgasnabehandeling-systeem, koelproblemen, turbo storingen, haperingen in de aandrijving etc: Wij bieden hulp bij diagnose en endoscopisch onderzoek. In veel gevallen, zullen uw...

Lees meer