Motorreiniging verhelpt hoog brandstofverbruik

mrt 24, 2022Kennis

Wij zijn van mening dat het delen van onze kennis en ervaring een grote meerwaarde is voor uw bedrijf. Het helpt u uw diagnosetijd te verkorten, kennis in de werkplaats te vergroten, het verhogen van uw werkplaatsomzet en een toenemende klanttevredenheid.

Dit keer een truck met een kilometerstand van 950.000 km, met een verhoogd brandstofverbruik. De truck heeft een reikwijdte van 1 liter op 2.9km. Verder heeft het voertuig geen problemen of klachten.

Vermoedelijke oorzaak

Na overleg met de werkplaats en een endoscopische controle van het voertuig, lijken vervuilde injectoren het probleem te veroorzaken, die geven een verstoord inspuitbeeld. Dit kunt u herkennen aan de inspuitvorm op de cilinderkop en of zuigerbodem (zie foto’s als voorbeeld).

Foutieve inspuiting | Motorreiniging verhelpt hoog brandstofverbruik | www.dupag.nl

Verstoorde inspuiting

Juiste inspuiting | Motorreiniging verhelpt hoog brandstofverbruik | www.dupag.nl

Goede inspuiting

Vervuilde injectorneus | Motorreiniging verhelpt hoog brandstofverbruik | www.dupag.nl

Vervuilde injectorneus

De behandeling (motorreiniging)

Bij deze behandeling hebben we de hele motor inwendig gereinigd.

We hebben 1,3Liter Mécatech NCH oil flush toegevoegd aan een carterinhoud van 35 liter olie.

Voor het brandstofsysteem hebben we een jerrycan van 20 liter genomen met hierin 10 liter diesel, waaraan we 1 Liter Mécatech TC3 hebben toegevoegd.

De aan- en afvoer van het brandstofsysteem hebben we in de jerrycan gedaan, zodat het systeem spoelt.

Vervolgens hebben we de motor 2,5 uur op verhoogd toerental laten draaien. Aansluitend zijn de olie en het oliefilter vernieuwd. Aan de nieuwe olie is Mécatech AFM toegevoegd, om vervuiling te voorkomen.

Resultaat van de motorreiniging

Na de behandeling is de truck gaan rijden en heeft men na een paar weken al resultaat kunnen meten. Het verbruik is gedaald en het voertuig haalt nu 1:3.4 wat voorheen 1:2.9 was. Perfect.

Deze praktijkcase is een goed voorbeeld van wat een grondige motorreiniging doet, ook op het gebied van brandstofkostenbesparing.

Hieronder vindt u de methode en materialen om een brandstofsysteem effectief te reinigen. De verbetering is zeker geen toverij maar makkelijk en duidelijk te verklaren: de inspuiting is enorm verbeterd door de verwijderde vervuiling en door de compressie die hersteld is door de behandeling. Deze combinatie zorgt ervoor dat de motor weer op zijn oude rendement draait.

Werkwijze reinigen gehele brandstofsysteem dieselmotoren

Benodigdheden:

  • Transparante 20 liter jerrycan met daarin 10 liter diesel.
  • 1 Liter Mécatech TC3
  • Nieuwe brandstoffilter(s)
  • Eventueel slangen om aanvoer/retourleidingen te verlengen.

Indien mogelijk vooraf correctiewaardes/aansturing verstuivers controleren dan heb je na de reiniging een vergelijk wat het gedaan heeft.

Je neemt de kan met 10 liter diesel en daar voeg je de producten aan toe. Daarna neem je aan het tankelement (bij trucks) zowel de aan als de afvoer los en verlengt deze indien nodig, daarna steek je beide leidingen zover in de jerrycan dat deze de brandstof continue aan kan.

Vervang nu het brandstoffilter en ontlucht het systeem. Als dit gedaan is start je de motor en verhoog je het toerental tot ongeveer 1250-1300 tpm en laat hem voor een tijd van 2,5 uur op dit toerental draaien, mag ook langer, na verloop van tijd zie je dat de vloeistof in de jerrycan donkerder wordt (dit is de vervuiling die uit het systeem komt).

Als de tijd verstreken is sluit je alles weer origineel aan en schenk je het restant wat in de jerrycan zit in de brandstoftank (vuildeeltjes die klein zijn worden door het brandstoffilter afgevangen en is op grote tank minimaal, grotere vuildelen/water niet mee schenken in tank).

De producten

NCH Oil Flush van Mécatech tegen olieverbruik
TC3 Diesel Clean Ultra
Jerrycan 1 | Motorreiniging verhelpt hoog brandstofverbruik | www.dupag.nl
Jerrycan 2 | Motorreiniging verhelpt hoog brandstofverbruik | www.dupag.nl
Jerrycan 3 | Motorreiniging verhelpt hoog brandstofverbruik | www.dupag.nl
Jerrycan 4 | Motorreiniging verhelpt hoog brandstofverbruik | www.dupag.nl

Andere nieuwsartikelen

We gaan verhuizen!

We gaan verhuizen!

Groot nieuws! We verhuizen namelijk van Apeldoorn naar Nijmegen. Naar Bijsterhuizen, om precies te zijn: een bedrijvig terrein net op de grens met Wijchen.  Over Bijsterhuizen We zijn niet de eerste. Bijsterhuizen is al jaren een populaire plek voor grote,...

Lees meer
Nieuwe knallende actie Fuchs

Nieuwe knallende actie Fuchs

Van 1 juni tot en met 31 augustus hebben we een knallende actie met Fuchs. En daar willen we u graag van op de hoogte brengen. De actie Tijdens de actieperiode krijgt u een doos met 12X1 liter verpakkingen olie gratis, wanneer u: 3 X 60L vaten Fuchs olie koopt; of 1 X...

Lees meer
Even nagenieten van de Dupag Relatiedag 2023

Even nagenieten van de Dupag Relatiedag 2023

Op zaterdag 23 mei organiseerden we voor de derde keer onze Dupag Relatiedag. En net zoals het eerste jaar was het een groot succes. Daarvoor willen we u van harte bedanken. Eiland van Maurik Tijdens een zonovergoten zaterdag, ontmoetten we elkaar voor de tweede keer...

Lees meer