Na een dure reparatie wederom een dure reparatie. Had dit kunnen worden voorkomen?

Een klant meldt zich bij het autobedrijf met de mededeling dat hij een brandend storingslampje heeft en de auto regelmatig stottert. 4 maanden geleden is de cilinderkop eraf geweest omdat de distributie ketting voortijdig gebroken was. Hierbij hebben de kleppen de zuigers geraakt en is dus de cilinderkop gereviseerd. Na montage van kop en nieuwe ketting is de motor nog geflushd en is de auto storingsvrij meegegeven aan de klant. Nu echter ongeveer 5000 Km verder krijgt hij storing misfire cilinder 1 en 4.

Tijdens een proefrit met livedata is te zien dat idd cil. 1 en 4 regelmatig overslag hebben en op deze momenten hikt de auto idd. Op deze momenten is ook een afwijking te zien in de luchthuishouding. De map sensor geeft een spanningsdip en de EGR klep gaat heel even dicht en weer open. Verder is te zien dat de voorste Lambda naar erg arm gaat op dat moment.

Eerst wordt het volledige inlaat traject gecontroleerd met de rook machine en laat geen lekkage zien. De elektronische compressietest laat geen extreme afwijkingen zien die direct naar de oorzaak kunnen lijden. De mechanische compressietest wijst uit dat de compressie van cilinder 1 en 4 ongeveer 1 Bar hoger is dan cilinder 3 en 4. En de bougies laten zien dat cilinder 1 en 4 donkerder aan de neus zijn dan cilinder 3 en 4.

Met de endoscoop is dan duidelijk te zien dat in cilinder 1 en 4 een rijkelijke hoeveelheid olie langs de cilinderwand naar beneden loopt. Fijn dat we de oorzaak hebben want dit verklaart de storing overslag en de afwijkingen zoals we die gezien hebben met de live data. Maar vraag is dan hoe kan dit veroorzaakt worden zo kort na de grote reparatie.

Als we goed kijken met de endoscoop zien we dat de constructie zo is uitgelegd dat de klep uitsparingen doorlopen tot de rand van de zuiger. Dit betekent dat als de klep de zuiger raakt deze op de rand van de zuiger stempelt en er een kans bestaat dat de slotspeling van de bovenste zuigerveer dicht gestempeld word en de zuigerveer vast komt te zitten. Als dit gebeurd komt er een kringloop van problemen op gang zoals slechtere verbranding door verminderde compressie, die weer meer vervuiling van de andere zuigerveren veroorzaakt. Hierdoor gaan deze ook vastzitten en wordt de olie niet meer van de cilinderwand afgeschraapt. De olie dicht de cilinder en zuiger tov elkaar dan weer beter waardoor de compressie weer hoger wordt. Echter door de verbranding van de olie krijg je dus weer cilinder overslag.

Conclusie is dan ook dat bij een dusdanig grote reparatie als kromme kleppen je goed moet kijken naar de constructie van de zuiger en cilinderkop. Bij twijfel demonteer de carterpan en zuigers en controleer op beschadiging. Meet de slotspeling ter hoogte van de klep uitsparing. Dit spaart uiteindelijk frustratie, geld en klant ontevredenheid.

Ingezoomd is duidelijk te zien hoe kort op de rand de klep is uitgelegd.

Hier is duidelijk de olie te zien die langs de cilinderwand naar beneden loopt.

Bovenkant compressie veer.

Bovenkant middelste veer.

Bovenkant olieschraap veer.

Bovenkant compressie veer.

Bovenkant middelste veer.

Erg onduidelijke aftekening van de olieschraap veer.

Meer weten?

Wilt u meer weten over onze cases of onze producten? Laat het ons weten, dan vertellen we u er graag meer over. Neem contact met ons op via het contactformulier of bel ons direct.